Nasze Filmy

Robaki z Paki czyli jadalne owady dostępne w naszym sklepie.

robaki z paki

Robaki z Paki czyli mączniki czy też świerszcze postanowiliśmy wprowadzić do oferty naszego sklepu bushcraftowego. Ostatnio podczas wspólnej wyprawy oraz biwaku, zostałem poczęstowany przez moją koleżankę właśnie mącznikami z chili marki Robaki z Paki. Oczywiście nie miałem problemu aby od razu skosztować takiego przysmaku i okazało się, że bardzo mi przypadły do gustu. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że nasze społeczeństwo jest podzielone. Jedni wolą eksperymentować w swojej kuchni, inni na hasło jesz robaki? odpowiedzą Fuuj…

Oczywiście o smakach i gustach nie możemy rozmawiać, bo każdy z nas ma inne, to mimo tego ja należę do grupy ludzi którzy uważają, że jeżeli jest coś jadalne to czemu nie spróbować I tak właśnie jest i w tym przypadku. Mączniki a właściwe larwy mącznika odpowiednio przygotowane oraz przyprawione mnie osobiście bardzo smakują. Nawet udało mi się namówić moją rodzinę aby skosztowały tych wysokobiałkowych rarytasów jakimi są Robaki z Paki. Dla mniej odważnych którzy chcieli by spróbować robaków jadalnych w innej formie niż w jakiej występują w przyrodzie, wprowadziliśmy również do oferty chipsy które zostały wykonane z mąki pozyskanej z robaków.

Robaki z paki czyli mączniki oraz świerszcze

Dlatego też i my wprowadzamy do naszej oferty Robaki z Paki. Na start wybraliśmy smaki chyba najbardziej uniwersalne. Czyli mączniki z solą, mączniki s chili oraz świerszcze o smaku zielonej cebulki. Co osobiście nam najbardziej smakowało? Mimo tego, że nazwa świerszczy z śmietaną i cebulką brzmi zachęcająco mnie osobiście bardziej do gustu przypadły mączniki które po prostu mogę jeść garściami. Natomiast mój syn wybrał właśnie świerszcze. Serdecznie zapraszam Was na film na którym wraz z moim synem Jankiem degustujemy Robaki z Paki w lesie. W drugiej części materiału zobaczycie naszą relację oraz wywiad z Tomaszem Forysiem na który zostałem zaproszony.

Zobacz Robaki z Paki na Youtubie

Jadalne owady są świetnym źródłem białka i innych składników odżywczych, zwłaszcza dla osób, które nie jedzą dużo mięsa. Owady są również bardzo dobre dla ciebie. Mają wysoką zawartość białka, błonnika, żelaza, cynku, manganu i wapnia. W porównaniu do czerwonego mięsa, na przykład, świerszcze mają 85% mniej tłuszczu i dwukrotnie więcej białka. A to jeszcze nie wszystko: Jadalne owady dostarczają również wielu niezbędnych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B-complex (np. B1, B2, B6), witamina A (w postaci retinolu), witamina K, witamina E, witamina C, a także różne minerały, takie jak żelazo (ortofosforan żelaza), magnez (tlenek) i wapń (węglan). Jedzenie jadalnych owadów może być doskonałym sposobem na uzyskanie większej ilości składników odżywczych z niewielkiej ilości pożywienia.

Dlaczego jadalne owady są dla ciebie dobre?

Jadalne owady są często porównywane do mięsa i ryb, ponieważ mają wysoką zawartość białka, ale są również bardzo odżywcze same w sobie. W porównaniu z czerwonym mięsem, na przykład, świerszcze mają 85% mniej tłuszczu i dwa razy więcej białka. A to nie wszystko: Jadalne owady dostarczają również wielu niezbędnych witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B-complex (np. B1, B2, B6), witamina A (w postaci retinolu), witamina K, witamina E, witamina C, a także różne minerały, takie jak żelazo (ortofosforan żelaza), magnez (tlenek) i wapń (węglan). Jedzenie jadalnych owadów może być świetnym sposobem na uzyskanie większej ilości składników odżywczych z niewielkiej ilości pożywienia.

DOŁĄCZ DO SPOŁECZNOŚCI LEŚNYCH LUDZI

ZGARNIJ 8% RABATU NA PIERWSZE ZAKUPY

Zobacz naszą Politykę Prywatności

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.